sunnuntai 5. syyskuuta 2021

Haulitaukki

Taukki pilaa tavallisten maineen. 

Bemarilla liikenteessä riehuva ansaitsee kaaharin leiman kokonaiselle autoilijaryhmälle. Kampittamaan taipuvainen ostari-jonne vetää jokaisen mopopojan samaan kaatajien ryhmään. Yksi itseään suvaitsevaiseksi kutsuva suvaitsematon voi muuttaa jokaisen suvaitsevan Christoffer Strandbergiksi. 


Kaikkein vaarallisin taukki lienee kuitenkin sellainen, jolle riistakeskus on arponut metsästysluvan. 


Metsästyskauden ulkopuolella haulitaukki on kuin kuka tahansa meistä. Yleensä melko harmiton, Suomen sulka- ja kuonoharrastajien rivijäsen ja luonnonystävä. Hän tunnistaa erilaiset lemmikit ja pihapiirin äkäisen miehen, metsän puolella suhistava lienee tuikitavallinen hiihtäjä. Väärä havainto variksesta ei ole vaaraksi, kun Sako on kotona tyynyn alla. 


Kaikki muuttuu kalenterin näyttäessä tiettyä päivämäärää. Ihmisrodun alkuhämärissä kehittyneet alkukantaiset vaistot humahtavat erälehtierektiona pintaan. Moreenista pyrstönsä nostaneet pensasseireenit kuiskivat vastustamattomasti, kehottavat seivästämään mammutin ja etnisen naisen.


Tavallinen muuttuu yhtäkkiä jännittäväksi, kun saalista himoavan ihmisen vietti maalaa harakalle viherfasaanin ylväät tunnukset. Lehtosen talvisella pihalla naukuu ilves, suttuisissa asuissaan töpöttävät pulut kurraavat sepelkyyhkyjen kaiholla. 


Takapihan varpusloukut käyvätkin pian pieniksi. Metsässä on laajemmat mahdollisuudet, ja sopivasti ryteiköt täyttyvätkin juuri siitä virkamiehen kanssa sovitusta saaliseläimestä. 


Syksyllä kansallispuistot vilisevät hirviä, jotka ovat siirtyneet läskipyörien selkään kulkuaan vauhdittamaan. Hämärä täplittää metsää, ja varjot liukuvat karhun muotoon. Silloin on ruuti kuivaa ja teerellä Luhdan takki. 


Vierestä kuuluu lupaava rasahdus. Huolellinen taukki vetää povitaskustaan metsästysluvan ja varmistaa, että kyllä, tällä hetkellä ampumalupa on metsäkanalinnuille. Viereisellä polulla temmeltää siis korpimetso, tuhdiksi itsensä popsinut yksilö, jonka saappaat tursuvat suon silmäkkeissä. Pensas on ikävästi kasvattanut itsensä juuri saaliseläimen eteen, mutta näköeste ei ole haulien ongelma. 


Taukin kanssa metsään mennään pystyssä, mutta palataan makuulla. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti