torstai 15. syyskuuta 2022

Stadin Derby

Kotimainen jalkapallo keräsi maamme parhaan materiaalin katsomoihin, kun Stadin Derbynäkin tunnettu nyrkkirieha innosti jälleen älymystön yhteen. 

Julkisuuteen ilmoitettujen tietojen mukaan kiukku tietyissä fanikatsomoissa kuohahti yli, kun toisten mielestä väärän joukkueen vääränlaiset kannattajat yrittivät polttaa väärän värisen lakanan. 

Varsinaisia tulentekovälineitä ei syylliseksi epäillyiltä löytynyt, mutta mellakkapoliisi takavarikoi varmuuden vuoksi yhden keskivahvan suurennuslasin, jota silminnäkijöiden mukaan käytettiin aggressiivisesti jo läheisen muurahaiskeon ympärillä.


Kitiinikuoristen käristäminen on kuitenkin aina vain alkulämmittelyä, juurisyitä räjähdysherkkään tilanteeseen on yritetty kaivaa esiin jo vuosia. Suurin osa jalkapallofaneista kuitenkin kykenee seuraamaan lajia ilman joukkotappeluita. Mikä siis erottaa tämän tietyn porukan toisista? 


Mielenterveysongelmien kanssa päivittäin työskentelevät ammattilaiset ovat tarjonneet selitykseksi niitä normaaleja oppikirjahokemia. 


Lapsuuden traumat, kotona opitut mallit, päihteiden väärinkäyttö, erilaiset diagnosoimattomat mielenterveyshäiriöt, heikko itsetunto, syrjäytyminen, kehittymätön mieli aikuisen ruumiissa, sukurasitteena kulkeva sisäsiittoisuus, kädellisten evoluutiopolulta putoaminen sekä alhainen älykkyysosamäärä. 


Loukkaaviksikin koettuja väitteitä yritettiin varmistaa eräältä joukkotappeluun osallistuneelta. Hetken vaikeita sanoja pyöriteltyään haastateltu vastasi, että ”vituttaa kun hävitään.” 


Suomen Väkivaltaisten Liitossa ymmärretään jalkapallohuligaaneja ihan jo työnkin puolesta. 


Äkkipika-lehden haastattelussa liiton Vaihtoehtoisten Heittovälineiden Vastaava kertoi, että heidän keskivertohuligaanijäsenensä tietää vähän, mutta tuntee vahvasti. Omistaa korkeat kulmakaaret ja madalletun bemarin. Jokainen jäsen on yksilö, joka kannattaa porukalla päätettyä joukkuetta kaikilla niillä kyvyillä, jotka hänelle syntymässä on suotu ja purkkihormoneilla vahvistettu. 


Mikä sitten ärsyttää eniten? 


”Ainakin ne vastapuolen tyypit. Erilaiset lällättelyt ja pilkallisiksi väännetyt ilmeet. Pirkkamersu-huutelut. Yleisellä tasolla ihan yhteenlaskut.”


Miksi sitten juuri jalkapallo?


”Se vain on elämää suurempi laji, kun kulmikkaat ihmiset liikuttavat pyöreää esinettä. Se tunne kun saamme varattua kytät ja osan pelastuslaitosta koko päiväksi kaitsemaan ja katsomaan peräämme. Siinä tulee pienelle sielulle tosi iso olo. Niin ja ne savut ja soihdut ja yhteislaulut, se fiilis kun koko perheellä mennään. Saa vähän niin kuin luvan kanssa kivittää, aivan kuin poika Tampereen mopomiitissä. Se on kuule toimittaja niin, että kun päästä loppuu tila niin nyrkkiraudalla sitä avataan lisää.”


Lempiruoka ja -juoma?


”Nuuska ja bisse.”


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti