keskiviikko 10. toukokuuta 2017

Kevät, talvi, kevättalvi

Muistan kuinka kuukausi taaksepäin isot otsikot lehdissä hehkuttivat poikkeuksellisen lämpimän kevään alkua. Mette kaikui samaa asiaa kuvaruudussa ja minä lämmönkaipuisena horrostajana uskoin.  
Huijarit saatana. Piti tulla Kanaria, ennenaikaiset muuttolintujen parvet ja poutapilven pehmeys. Tuli kylmänpurkaus ja kampelankokoiset hiutaleet. Pakkaa Mette sääsammakkosi mukaan ja tule kahveelle niin saat nähdä kylmänpurkauksen ja ennenaikaisen tulemisen. 

Tytär sai houkuteltua pellonreunaan kiikaroimaan pitkään odotettuja muuttolintuja. Näin erityisen lämpimänä keväänä mukana lekuttaa todennäköisesti myös harvinaisempia vieraslajeja. Puolisen tuntia odotimme villapuluja ja niiskukerttusia, kunnes iltaa kohti kiristyvä pakkanen tukisteli jo poskipäitä. Ainoaksi havainnoksi jäi parvi variksia, jotka kilisivät lasiaiset jäässä kohti etelää. 

En tiedä onko kevät, talvi, kevättalvi, takatalvi vai onko talvi edes takana. Lämpötila seilaa kuin humalaisen kusi linja-autossa. Aamulla paistoi aurinko, joten lipitin aamuteen takapihalla sitruunaperhosten kanssa ja survoin talvitakin vaatekaapin pohjalle. Do svidanija parkakuori, palataan jouluna asiaan kun shortsikausi on saatu finaaliin! 
Keskipäivällä tulivat pilvet ja Jäämeren pirteä hönkä. Keräsin perhosten kirkkaanväriset sirpaleet kuurasta, palasin nöyränä kaapille ja pahoittelin aikaisempaa äkkipikaisuuttani. Takki oli edelleen sisältä lämmin, ei se kantanut kaunaa. 

Vapuksi povattiin liki hellettä. Olin luvannut viedä kersat vapputorille irtonenäostoksille, mutta lupaus oli annettu samoihin aikoihin kun television valehtelevat meteoroliittimet vannoivat vielä vappukelien nimeen. Vetosin siis talveen sopivien liikkumisvälineiden puutteeseen ja vällytin itseni sohvan nurkkaan. Siinä sitten lasten kanssa yhdessä hämmästeltiin kuinka helteelläkin lumi jää maahan. 

Uskovat sitä muutkin höpöjuttuja. Jälleen oli joku lemmenkaipuinen Luuta-Hilta haksahtanut mukaan komean upseerin riiausretkelle, vaikka herra majurilla oli eväskorissaan vain mätiä skonsseja. Tyhjille teeleiville kertyi nopeasti hintaa pramean auton verran, kun hyväuskoinen rouva oli ajatellut rakkauden olevan rahaa tärkeämpää. Toki kyseinen upseerisherrasmieskin ajattelee samalla tavalla, uudessa Bentleyssa on helppo olla taas romanttinen. 

Suomi ja suomalaiset ovat ennakkovoittojen ykkösiä. Mahtailemme kuitenkin pettymysten bumerangilla, joka kopsahtaa otsaan yhtä varmasti kuin Tauskin raju rakkaus. Tänäkin vuonna menimme jo maaliskuussa heittämällä Euroviisujen finaaliin, jonka voitimme useaan kertaan huhtikuun aikana. Patrik Laine rikkoi Selänteen tulokaskauden ennätyksen vielä Tapparassa pelatessaan, Bottas ja Räikkönen jakoivat kierrosajelun mestaruuden ennen ensimmäistäkään suoraksi vedettyä shikaania.
Lopulta pettymykset seuraavat toistaan vähän niin kuin kaksoset ehkäisyn petettyä. Formuloissa kumia palaa suomalaisten nelos- ja vitossijan arvoisesti, vaikka ympyrää ajettiin enemmän kuin Amanda Harkimoa. MM-lätkässä Suomi ryssii johtonsa pahemmin kuin Tiina Jylhä naamansa. Yhdellä siiveniskulla Blackbirdistä tuli nevahööd ja Laine liplatti kesälomille hyvissä ajoin ennen tavoitteen täyttymistä.

Pettymykset upotetaan perinteisesti viinaan, varsinkin erilaisina juhlapäivinä. Uusivuosi, vappu, perjantai, kyllä juomajuhlia riittää, kun suru puristaa tahdistimen ympärillä. 
Suosituin taitaa kuitenkin olla juhannus, jolloin hukkumisvedet ovat lämpimimmillään. Veteen mennään kun vituttaa, uidaan kohti kuutamoa sepalus auki ja katsotaan pohjasta kuinka tuore leski viskoo juuri kokkoon lisää puuta.  












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti